Társasház vázlatterv, Szekszárd

Társasház vázlatterv, Szekszárd

Tervező:
Helye:
7100 Szekszárd ‎
Tervezés éve:
2008

 

Ülünk este a Bambiban Papp Dáviddal, DeMiNem-es barátommal. Azt mondja, hogy van ez a pályázat, holnapután kell leadni, egy szekszárdi figura, valami különlegeset és passzívat akar, nem kellenek neki a helyi építészek, arra gondolt, majd a fiatalok. Hazamentem, megnéztem a kiírást a „buja, organikus formákról”, a két nagyobb, két kisebb lakásról „lehetőleg egymás fölött, de közvetlen kertkapcsolattal” és a tizennégy kocsiállásról veteránautók számára. A zsűri a kiíró is egy személyben.
Meggyúrtam, megrajzoltam, beadtam, különdíj, továbbtervezés. A zsűri végül a kiírásal ellentétben mégis építészekből állt. Másik tervet választottak, a kiíró azonban ragaszkodott hozzá hogy én is tervezzem tovább. Személyes kapcsolatfelvétel, lelkesedés, biztatás. Azt mondta, ne nyúlj hozzá, ez csodálatos! A másik terv azért megy, mert nem mertem felvállalni a zsűrit egyedül és hát ő nyert...
Tervbemutatáskor a leendő lakók lelkesek voltak, azt mondták, a lakások elosztása pont olyan, mint amit szeretnének. A kivitelezők meg azt mondták, ebből nem lehet passzív házat csinálni.
Ertsey Attila barátom, a passzívházas szövetség alapítója szerint pedig ebből lehetne csak igazán.
De azért mégis a másik épül.
A kiíró azt mondta, a biztosat választja.
Ezt szeretné, de az lesz.

Őrfi József