Művészeti Campus, Pécs

Művészeti Campus, Pécs

Tervező:
Helye:
7624 Pécs, Damjanich u. 30.
Munkatársak:
Társtervező: Vizdák Janka
Tervezőiroda:
Tervezés éve:
2005

 

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Campusa újonnan alakított oktatási létesítmény, jelenleg egy árvaháznak épült épületben működik. A pályázat célja, hogy a zenei és képzőművészeti képzés számára egy új épületegyüttes létesüljön (a meglévő kiegészítése során), mely Pécs új kulturális műhelye-központja lesz.
A meglévő épület egy tágas, lejtős parkban helyezkedik el. Célunk az volt, hogy a rendkívül összetett programot a lehető legegyszerűbb és funkcionálisan jól tagolt épületbe rendezzük. Így alakult ki ez a tömör épület, mely a park területét a lehető legkisebb mértékben veszi igénybe.
Az új oktatási szárny két eltérő karakterű részre tagolódik: a bal oldali a képzőművészeti oktatás helye flexibilisen átrendezhető nagy, északra néző műtermekket és tantermekket, a jobb oldali a zenei oktatás területe akusztikusan igényesen megvalósított különféle méretű tantermekket és próbahelyiségekket tartalmaz. A két épületrész között alakítottuk ki a többszintes légterű "kommunikációs teret”.
A meglévő épületet ”szolgáltató központtá” alakítottuk. Itt vannak a könyv és zenetár, a Kar vezetésének és adminisztrációjának helyiségei, a magasföldszinten elhelyeztünk egy ”művészellátó” üzletet is.
A két épület között, mindkettőbe belehasítva, új főbejáratot képezve létesül az új aulatér. Az itt lévő galéria hídszerűen kifut a kertbe. Az aula felett hídszerű kialakításban két szinten sorakoznak a két ágazat által közösen használt kisebb előadótermek. Erre a gerincre csatlakoznak majd a később megépítendő, költséges kiegészítő funkciók: a 400 fős hangversenyterem, a 150 fős előadóterem, valamint a TV stúdió.
Az új épületet és a csatlakozó aula hidat kifejezetten visszafogott anyaghasználattal javasoltuk megvalósítani: látszóbetont, hófehér vakolt felületeket, üvegfelületeket alkalmaztunk. A később épülő kiegészítő funkciók dobozai is egyszerűek, de különféle, a funkciójukra jellemző színes anyagokkal (fával, réz- és horganylemezzel) burkoltak.
A meglévő épület sárga színe is hófehérre változik: a színválasztással a nyitottságot, a befogadást szerettük volna jelezni. A parkszerű telek durva teraszozását megszüntettük, a burkolt felületeket, parkolókat kis helyre koncentráltuk. Pályázatunkat a gondolatmenetünkkel szinkronban lévő visszafogott grafikával készítettük el.