Vegyes funkciójú épület, Debrecen

Kereskedelem, Kiss Gy. Imre

Vegyes funkciójú épület, Debrecen

Tervező:
Kiss Gy. Imre
Helye:
4026 Debrecen, Péterfia u. 13-19.
Tervezőiroda:
Keletterv Keletmagyarországi Tervező Kft.
Tervezés éve:
2012

 

A Központi Tervtanács előtt már kétszer is volt ez a terület különböző tervekkel. A korábbi terv a plázastop miatt nem került megvalósításra. Ebben a tervben funkcióváltásra került sor, illetve a jelen elképzelésnek a megvalósítására. Az építési terület a Nagytemplom közelében van, attól észak-keletre. A Péterfia utca korábban a fő utca volt, és ezt vágták át a Hunyadi utcával, ami a körútnak a része. A Református Teológia az 1880-as években épült, Pecz Samu tervezte. 1982-ben épület az irodaház, az északnyugati oldalon áll a Debrecen Pláza (a KÖZTI által tervezett épület). Az északi oldalon a szomszédok a kisvárosi jellegbe illeszkedő cívis házak állnak, a keleti oldalon pedig hatalmas összefüggő roncsolt terület található, ami jelenleg is beépítetlen.
A beépítés azt kívánná szimbolizálni, hogy illeszkedik be a cívisházak a beépítési struktúrába. Eredetileg öt cívisház állt a telken, ezek összevonásából alakult ki a mostani terület. Jellemző a cívisház utcai frontjának a végig beépítése, és az udvari szárnyirány felé a fésűs beépítést jellemzően mutató beépítés. A Péterfia utcai fronton az udvari szárnyak visszabontásra kerültek, az utcai szárnyak pedig roskadozás szélén állnak.
Ami a szabályozási tervet illeti, a telek jelenleg két beépítési övezetbe van sorolva, ami mindössze annyiban tér el egymástól, hogy a felsőbe az építménymagasság 12,5-15 méter, míg a saroktelekre vonatkozóan pedig 15-20 méter. A két telekre egyértelműen érvényesíthető a magasabb beépítést megengedő övezeti határ.
A plázastop miatt nem valósult meg az előző terv. Ezért úgy alakult át a funkció, hogy lakások kerülnek az épületbe, a földszinti publikus terek mentén szolgáltatás, illetve az utcafronton az emeleteken pedig irodák kapnak helyet. Az épületbe beépített cívisháza közül kettő helyi védettségű.
Cél volt a védett épületeknek olyan kezelése, hogy ne kulisszaszerűen maradjanak meg a falak, illetve a belső udvar fésűs beépítése megvalósuljon. A meglévő cívis házak felújítanák, azok alá pince nem kerülne. A beépítési lehetőség 100%, ami értelemszerűen kihasználásra kerül. A pincében teremgarázsokat alakítanak ki, illetve a földszint hátsó részén is parkolók kerülnek kialakításra. Az utcával párhuzamosan egy gyalogos passzázst vezettek át, erre lennének felfűzve a szolgáltatások kirakatai, a lakóházak lépcsőházai is innen érhetők el.
Alapvető volt a koncepcióban, hogy a megnövekedett építménymagasságot úgy próbálta az utca felé megformálni, hogy egyrészt érvényesüljön a meglévő épületsor is, és érvényesüljön a fölötte lévő épület is.

Forrás: arch.hu

Nyomtatás