Rubin irodaház, Budapest

Rubin irodaház, Budapest

Tervező:
Helye:
1118 Budapest, Budaörsi út 89.
Tervezőiroda:
LAMRO Kft.
Tervezés éve:
2008

 

2008 folyamán a beruházó, mint a Rubin szálló üzemeltetője pályázatot hirdetett a jelenlegi épületeik kiegészítésére. Cél az akkori vegyes iroda-szálloda funkció szétválasztása, valamint új, jól látható tömeg kihelyezése a főútra. A teljes kapacitás mintegy felét adó bérirodáknak és az ehhez kapcsolódó területeknek biztosít helyet az új együttes, míg a szálloda funkció marad a régi épületben. Az új és a régi létesítmények kapcsolata nagyon szoros, egymást egészítik ki. A korábbi tervfázisokban közös volt a bejáratuk, de a tervtanács javaslata alapján ezek szétválasztásra kerültek.
A tervtanács után az ott kért apróbb módosításokkal leadásra került az engedélyezési dokumentáció, azonban különböző, azóta megoldott problémák miatt a szakhatósági engedélyek csak mostanra álltak össze. Az illetékes kerületi műszaki osztály azonban kért egy, az építésztől független állásfoglalást, miszerint a kisebb változtatásokkal együtt az épület lényegében megegyezik a 2008-ás dokumentációban részletezett épülettel. Mivel mind a kerületi, mind az országos főépítészi iroda illetékesség hiányában nem tudott nyilatkozni, így került az anyag az országos tervtanács elé.

A tervezett épület a tárgyi telek DK-i részén lévő, a Budaörsi úttal közvetlenül határos telekrészt foglalja el. A korábban sok tulajdonossal rendelkező  telkek kivásárlása és egyesítése már megtörtént. Jelenleg még egy, bontásra ítélt épületrész található a telek ezen részén, a többi felület murvával szórt szabadtéri parkolóként van hasznosítva. A Budaőrsi út felé, valamint a szomszédos katonai temető felé 10 méteres, míg a Dayka Gábor utca felé öt méteres védősávot tartottunk, a rendezési tervnek megfelelően. Ezek kertészeti kialakítása a Tűzoltósággal egyeztetve történik. Az új együttes nemcsak a szálloda jelenlegi épületét védi a Budaőrsi út zajától, de csökkenti a szomszédos lakóterület terhelését is. A főútról érkező forgalmat igyekeztünk a lehető legrövidebb úton az épületbe vezetni, megóvva a lakóépületeket.
Az új épületek fő megközelítése a jelenleg is üzemelő, Dayka Gábor utcába torkolló szerviz útról történik. Az új épület együttes a meglévő térfalakkal az út felé bejárati öblöt képez. Míg gépkocsival közvetlenül a szerviz út elejéről közelíthetők meg a mélygarázs szintjei, addig gyalogosan a Rubin szálló recepciójával szemben kialakított főbejáraton keresztül lehet bejutni az új irodaházba. A földszinten mindhárom torony össze van kötve, de külön bejárattal és emelt belmagasságú előcsarnokokkal rendelkeznek.

Az épület funkcionálisan és tömegképzésben is három részre tagolódik:

  • Rubin hotel bejárati szintje alatt háromszintes mélyparkoló készül, bejárata a már korábban említett szerviz útról
  • Az földszinten a három irodatoronynak a szálló bejáratával szemben kialakított külön bejárata és tároló helyiségek lesznek elhelyezve.
  • Az irodaterületeket három darab szabálytalan kontúrú toronyban alakítottuk ki. A tagolt tömegalakítás biztosítja a Rubin szálló láthatóságát a Budaörsi út felől, ugyanakkor védi annak zajától

Az irodatornyok közötti teret a rendkívül zajos Budaörsi út felől acélszerkezetű üvegfal védi, mely egyben térfalat is képez, nézőponttól függően transzparens, vagy félig áttetsző, tükröző üveg felülettel.
A földszint felett 7 db irodaszint készül, melyek belső rendszere háromtraktusos, központi közlekedővel és két belső folyosóval. A merőleges pilléres szerkezeti rendszer biztosítja a nagyterű irodák kialakításnak lehetőségét is, ugyanakkor alkalmas cellás elrendezésre is.
Az épület homlokzatán üvegezett függönyfal ill. szerelt kerámia panelok lesznek alkalmazva. Ezen tömör, félig áttört és áttört részek váltakozása vonul végig mindhárom torony homlokzatán.