ELI-ALPS kutatóközpont, Szeged

ELI-ALPS kutatóközpont, Szeged

Tervező:
Helye:
6728 Szeged, Öthalmi laktanya
Munkatársak:
Besnyői Rita, Börőcs Gabi, Hoffman Tamás, Menyhárt Gergő, Szlovicsák István
Tervezőiroda:
Tervezés éve:
2010

 

Az ELI – Extreme Light Infrastructure – az Európai Unió kutatási nagyberendezéseinek egyike lesz. Általa magyar közreműködéssel jön létre a világ első olyan szerkezete, mellyel a fény és az anyag kölcsönhatását a legnagyobb intenzitással lehet majd vizsgálni. A csongrádi megyeszékhelyen működik majd az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásának legjelentősebb központja.
A kormány az Új Széchenyi Terv keretében a Nemzeti Programok között támogatja a Szegeden megvalósuló innovációs projektet, amelynek végrehajtását annak rendkívüli jelentősége miatt közvetlenül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli. Az Új Széchenyi Terv Nemzeti Programjai ugyanis olyan nagyprojekteket foglalnak magukban, amelyek számottevő közösségi hasznot hoznak és minden régióra figyelemmel vannak.
Ahogy Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára az ELI-ALPS-ról szólva elmondta: a minisztérium határozott meggyőződése, hogy az ELI program nemcsak a tudomány területén kiemelkedő beruházás, de egyben motorja lesz a régió gazdasági- és társadalmi fejlődésének is. A Kormány elkötelezett a program sikeres végrehajtása mellett, így az anyagi támogatás mellett minden területen segíteni fogja a beruházás megvalósulását.
Az ELI-program az Új Széchenyi Tervben megfogalmazott szellemiséget tükrözi vissza: a kutatóbázis sikeres működéséhez elengedhetetlen a magyarországi tudományos- és gazdasági élet összefogása. A projekt legfontosabb hozadéka a tudástranszfer, amely a térséget gazdasági, innovációs és tudományos központtá teheti. Az európai együttműködésben megvalósuló program ugyanis a nagyberendezés és nemzetközi kutatóközpont megépítésével nem ér véget: az ELI óriási lehetőség a hazai és nemzetközi tudományos élet számára, befolyásolhatja a hazai felsőoktatást, és kedvező hatást gyakorolhat a gazdaságra a szegedi régióban – beleértve a határon Szerbia és Románia felé átnyúló területeket is.
Az ELI-HU munkatársai és valamennyi közreműködő intézmény szakemberei azon dolgoznak, hogy a projekt sikeresen megvalósuljon és 2015 végére működésbe lépjen a szuperlézer.

Forrás: Lehrner Lóránt, ügyvezető igazgató, ELI-HU Nonprofit Kft.