Passzázsház, Budapest

Passzázsház, Budapest

Tervező:
Helye:
1085 Budapest, Mária u. 9.-Horánszky u. 10.
Munkatársak:
Társtervező: Szabó P. Nándor, Vizdák Janka
Tartószerkezet: Gecsényi Gyula, Dinam Kft.
Épületgépész: Garancsy András, Projekt Stúdió 5. Kft.
Elektromos: Rajkai Ferenc, Hungaroproject Kft.
Talajmechanika: Nagy Ferenc, Cooperator Kft.
Mélyalapozás: Nagy János, Vertikal 5 Kft.
külső víz–csatorna: Bíró Péterné, TETA Bt.
Környezetrendezés: Árvai Iván, I Bt.
Útépítés: Nagy Katalin, N&n Bt.
Tűzvédelm: Mészáros János, ÉBART Bt.
Épületakusztika: Csott Róbert, Apszis Bt.
Környezetvédelem: Bite Pálné dr, Weiner László VIBROCOMP Kft., Top Pedion Kft.
Sprinkler: Kovács Attila, Aqua Plus Kft.
Tervezőiroda:
Fényképész:
Zsitva Tibor
Építés éve:
2006

 

A munka előzménye a telekre készített tervünk a Magház 2., mely a Magház Program második épülete lett volna. A Magház 2. nem épült meg. A telket eladták.

Az új tulajdonos némiképp más koncepcióval átterveztette az épületet. A Magház projekt garzonjai helyett másfél-kétszobás lakások létesültek. A korábbi, egy központi közlekedőre szervezett elrendezés helyett, három, független szekcióból áll az épület. A földszinten eredetinél kisebb alapterületen kereskedelmi területek, az első emeleten pedig egyszobás lakások létesültek. A korábbi bonyolult fémlemez tető helyett lapostető létesült, extenzív zöldtetőként kialakítva. A lakásokat igyekeztünk minél tovább egyszerűsíteni, az ablakok tovább nőttek: lakásonként egy ablak készült.
Az épület építészeti arculata is megváltozott: a korábbi homogén (talán szoborszerű) tömeg helyett három különböző réteg (test) egymásra helyezését javasoltuk (megjelenítve az épület tartalmi rétegzettségét is): az első (alsó) tömeg négy, lábazatnak, talpazatnak nevezhető téglaburkolatos masszív test. A második: (a hús) fehér színű, két, a lakásokat tartalmazó C betű alakú és kisebb négyzetes, négyszintes tömeg. A harmadik réteg ( mint valamilyen nagyobb tetőfelépítmény) fémlemez burkolatú (lett volna), sok üvegfelülettel rendelkező doboz, mely keresztben van a fehér tömegre állítva. Ebben 7 kétszintes lakás található.
Az udvarban a térburkolaton álló cseppszerű beton növénytartókat terveztünk, analógiaként a kerek oszlopokhoz és az emeleti irodákhoz vezető (a nagy passzázs áttörését szűkítő) ovális lépcsőháztestekhez. Az épület lakásai gyorsan elkeltek.