Georgia-bérház, Budapest

Georgia-bérház, Budapest

Tervező:
Helye:
1072 Budapest, Rákóczi út 4.
Építés éve:
1935
Fényképek
varosban.blog.hu (lépcsőház képek), fortepan.hu, kep-ter.blogspot.hu

 

Az "eredeti" bérház Novák Ede és Barát Béla tervei alapján épült meg 1935-ben a Rákóczi út 4. szám alatt, eredetileg is bérháznak. Ennek a tetején kapott helyet egy óra, illetve oldalán a vörösrézből készült női szoboralak, a "Termékenység" allegóriája áll, amely Abonyi Grandtner Jenő készített. Az óra alatt egy penthouset alakítottak ki, amihez a tetőterasz is hozzátartozott. Novákék az épülettel szakmai pályájuk csúcsára értek, az építésszövetség elismeréséül mesterdíjjal tüntette ki őket.

Ehhez az épülethez kellett az építtető Magyar Tudományos Akadémia megbízásából Hültl Dezsőnek 1939-ben megterveznie a mai épület nagyjából kétharmadát kitevő kiskörúti részt, valamint a kettő összeköttetését. Hültl az eredeti épület homlokzati elemeinek lemásolása mellett döntött és egy szimmetrikus épületet álmodott meg, ami mindkét út síkjához képest beljebb van. Ennek nyomán egy nagyjából azonos méretű épületszárnyat húztak fel a Károly körút mentén is, a két tömböt összekötő (szintén ugyanolyan magasságú) rész sarkát pedig lekerekítette. Mivel ez beljebb található, mint a két út síkja, az épület előtt így egy apró teret is létrehozott.
Néhol tévesen Kotsis Ivánt jelölik az épületegyüttes tervezőjének, ez azonban helytelen.
A második világháború után államosították, az 1956-os forradalom során itt is komoly harcok dúltak, ám az épület mindkétszer sikerrel átvészelte a csatákat.
Ma vegyesen lakások és irodák is működnek benne, a földszinten végig üzletekkel. Az elsőként megtervezett épületrészben egy hostel is működik.
A Rákóczi út átellenes oldalán álló East-West Business Center megjelenésében tudatosan a Georgia-bérházat utánozza.