Bérlakás a Práter utcában, Budapest

Társasház, Kis Péter, Valkai Csaba

Bérlakás a Práter utcában, Budapest

Tervező:
Kis Péter, Valkai Csaba
Helye:
1083 Budapest, Práter utca 30-32.
Munkatársak:
Tarr Ivett, Sarusi Kis János, Ükös Tamás, Balázsa Gábor, Divinyi Gábor, Barbora Tuckova
Építésziroda:
PLANT - Atelier Peter Kis
Építés éve:
2008
Fényképek:
Batár Zsolt, Szabó Sándor, Németh Dániel, Joost van Beek

 

Arányok: A beépítés arányait meghatározták a környező épületek arányai. Nem hozhattunk létre, olyan tömböket, amelyek a környezetüket elnyomják. Ezért elsődlegesen egy jó arányú beépítést kerestünk, amely maximálisan betartja az idevonatkozó előírásokat, ugyanakkor megkerestük az ehhez tartozó legoptimálisabb lakásszámot. A környezet inspiráló módon hatott a tömegek megformálására, kettős értelemben is determinálva azt. A tűzfalak, amelyek fontos karakter elemei a környezetnek, és a tűzfalak által „elvágott” meglévő tömegek, amelyek befejezése egyike a feladatoknak. Nem mellé építeni akartunk, hanem hozzá.

Helyi érték: A lehető legérzékenyebb módon reagáltuk le a szomszédos épületek tömegformálását. Ezzel szándékoztuk elérni, hogy az épület több értelemben is beépüljön a környezetébe.
Kétféle módon egészítettük ki a tervezési területet körülölelő tömböt. A tervezett beépítés letakarja a tűzfalakat ugyanakkor az épület tömegének formálása megidézi őket. A szomszédos épületek kubusait az új tömeg befejezi, ugyanakkor anyagában (tégla) jelzi a váltást.

Értéknövekedés: Elhatározott szándékunk volt nemcsak a telek, hanem az azt körülvevő tömb és tágabb környezetének fejlesztése. A beépítés módja egy belső kertet hoz létre (hagy életben), amely látványban kapcsolódik az utca és a tömb belső teréhez is. A belső kert nagyobb dézsás növényekkel egészül ki, ugyanakkor beengedi a napfényt a tömb belsejébe. Így ott is javul a benapozottság. A belső kerthez kapcsolódóan, olyan közösségi tereket hoztunk létre, amelyek kiegészíthetik a viszonylag kis lakások egyszerűbb funkcióit. A két tetőteraszról gyönyörű panoráma nyílik a Gellért hegy látványával. A belső kert növényei és az utcán elhelyezett dézsás növények egyetlen vizuálisan összefüggő L alakú kertet hoznak létre, amely a két részből álló beépítést is függetleníti.

Belső térszervezés: Egy jól átlátható hosszanti közlekedő sávra fűztük fel az összes funkciót (lakások, parkolás, közösségi funkciók). Ez az elrendezés és a szerkezeti rendszer optimális kialakítása biztosítja a maximális flexibilitást.

Gazdaságosság: A gazdaságosság fogalmát tágabb értelemben véve a korszerű építési mód mellett, az olcsó fenntarthatóságot (tartós anyagok beépítése) is figyelembe vettük. Az épület arányaival belső tereivel eleganciát sugall, ugyanakkor jól szervezett, takarékos, helykihasználó.

Kis Péter, Valkai Csaba 2005

Nyomtatás