Kemény Dénes Városi Sportuszoda, Miskolc

Kemény Dénes Városi Sportuszoda, Miskolc

Tervező:
Munkatársak:
Boháty Edit | statikus: Dezső Zsigmond | villamosság: Rajkai Ferenc | gyengeáram: Kiss Gábor | gépészet: Bokor András | kert: Sándor Tamás | vízgépész: Gál Sándor | belsőépítész: Balogh Balázs | közmű: Adorján György | Út: Dedinszky András
Tervezőiroda:
Helye:
3950 Sárospatak, Eötvös utca 7.
Építés éve:
2007

 

2007 tavaszán nemzetközi titkos, nyilvános építészeti tervpályázatot írtak ki a miskolci uszoda tervezésére, melyen a Keletterv Kft. (megosztott) I. díjat kapott. A Kováts András építész által jegyzett pályamű alapján a Keletterv elkészítette az engedélyes és kiviteli terveket. Az építkezést a Hajdúép Kft. kezdte 2008 nyarán. Az új uszodát 2009 októberében adták át a magyar vízilabda válogatott "fellépése" mellett, és Kemény Dénesről nevezték el.
Nemzetközi sportrendezvények országos szintű versenyek rendezésére, óvodai és az iskolai úszásoktatás biztosítására, a lakosság úszásigényeinek kielégítésére alkalmas a sportuszoda. Versenysport és utánpótlás-nevelés lehetősége, mind az úszósport, mind a vízilabda sportág területén.
Az épület a Miskolcról Tapolcára vezető út mentén, az egyetemi campus peremén helyezkedik el. Az uszodát a tájba kívántuk beilleszteni úgy, hogy fizikailag is szervesüljön a környezetéhez. Ezért terveztünk köré vizet, valamint ezért dolgoztuk össze az északi oldalán levő dombbal. Ez a két jelentős telepítési szempont tette lehetővé, hogy a már meglévő és a tervezett sétautak összeforrjanak egy egységes gyalogos rendszerré, az uszoda épületét és környezetét körbefogva. A ház északi oldalán tervezett új tereplépcső egyetemi rendezvények közönségének van kialakítva kiegészítő funkcióként, de alkalmas szünetekben és a mérkőzés előtti, utáni időszakban történő pihenésre, gyülekezésre "lizsézésre".
Két bejáratot terveztünk. A főbejárat súlyponti helyre került, közel a buszmegállóhoz és a tervezett parkolókhoz, melyeket praktikusan a miskolctapolcai útról leágazó szervizútra szerveztünk rá. A másik közönségbejárat az északi oldalon kialakított rámpa által megközelíthetően és a meglévő gyalogosútról elérhetően lett kialakítva. Ez a két bejárat jelenti a menekülési útvonalak irányát is a közönségrendezvények idejére és általában is. A medencecsarnokot gyakorlatilag körben a mesterséges tó határolja, amely egyben természetes kerítést is jelent az épület körül. A medencecsarnok telepítésének fontos szempontja volt, hogy körben természetes fényt kapjon és vizuális kapcsolata legyen a tájjal. A telepítésnél figyelembe vettük a meglévő növényállományt, ezért is terveztük a házat jórészt az egykori salakpálya területére. A földegyensúlyra is jelentős hangsúlyt helyeztünk, így a földfeltöltések a helyszínről kerülnek ki.
A közel 7.000 m2 hasznos alapterületű épület két karakteres tömege 2 funkcionális egységet fogad be. A 90 m hosszú P + F + 2 emeletes traktusban az öltözőblokkok, kiszolgáló helyiségek közönségterületek, sajtó és VIP területek, büfék és a fitness, szaunarészleg kaptak helyet az I. emeletei ablaksávval megvilágított külső folyosós rendszerben. A medence csarnokban a főfunkciót, a verseny és a gyakorló medencét helyeztük el egyenrangú pozícióban azonos keresztmetszetű légtérben, így biztosítandó az épület belterének és külső megjelenésének egységességét. Az építtető által kért, az uszoda funkciót kiegészítő egyéb szolgáltatásokat az I. emeleten az előtér- szélfogóból induló lépcsőről és a liftből megközelíthetően helyeztük el, önálló bejárattal, de a medencetérből is külön lépcsőn elérhetően. (Az ezen területre javasolt fitness-relax funkciót opcionálisan megterveztük, de még nem alakították ki véglegesen.)
A ház karakterét a két főtömeg egymáshoz való viszonya határozza meg a környezettel együtt. (A tóba dőlő nagyobb téglatest rátámaszkodik a dombból kinövő hosszúkás hasábra.) Az alkalmazott homlokzati anyagok: a hőszigetelés elé és az alumínium-üvegfalakon kívül fémlemez fedés szürke juva kőlapokon. A tóba faburkolatú stégek nyúlnak be az uszodatér felől. A házat körülfogó járdarendszer padlójába jelzésszerű ledes vonalvilágítók kerültek, ami megismétlődik a külső mennyezeteken.