Vakok Iskolája, Budapest

Vakok Iskolája, Budapest

Tervező:
Helye:
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.
Építés éve:
1908
Felújítás éve:
2011

 

A Vakok iskoláját Baumgarten Sándor és Herczeg Zsigmond építette 1899-1904 között, megvalósítva a neogótikából a szecesszióba való átmenetet. Itt található az ország legnagyobb festett üvegablak együttese.
A Vakok Nevelő és Tanintézetét 1825-ben alapították, az elsők között Európában. A szakmailag és tanulói létszámában is gyorsan fejlődő iskola számára épült a századfordulón az az épület, melyben az iskola ma is működik.
Az épület homlokzatát a színes téglasorok függőleges tagolása határozza meg. A főhomlokzat attikafala már gazdagabban díszített, és fontos eleme a Nádor-termet megvilágó hatalmas ablakok sora. A Nádor-terem Budapest egyik legszebb architektúrájú belső tere. A szecesszió jellegzetesen magyar formavilágát mutatja. Itt található Magyarország legnagyobb ólmozott, festett összefüggő üvegablak együttese, melyet Zsellér Imre, Róth Miksa tanítványa készített. Az ablakon az Árpád-házi királyi szentek páratlanul szép ábrázolásai láthatók. A terem elnevezése emlékezés Habsburg József nádorra, aki az intézmény megalapításáért és fennmaradásáért sokat tett.
Az épületet belülről átalakították, de még mindig találhatók benne nagyon szép szecessziós részletek, mint például a kapusszoba fa burkolata, vagy a kakasdíszes kovácsoltvas lépcsőkorlátok.