Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Tervező:
Helye:
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.
Építés éve:
1907
Felújítás éve:
2013

 

A Zeneakadémia mai (történetének harmadik) épületének főbejárata a mai Liszt Ferenc térre, tényleges bejárata a Király utcára néz. Az épület tervezésével báró Wlassics Gyula vallás- és közoktatási miniszter Korb Flóris és Giergl Kálmán társépítészeket bízta meg, mivel a két építészt már 1889 óta foglalkoztatta a terv és saját költségükre több vázlatot is készítettek. A tervek 1903-ban történő jóváhagyása után az építkezés 1904-ben kezdődött Fittler Kamill miniszteri biztos vezetésével. Kiemelkedő értékei közül külön meg kell említeni az épület szerkezetét, mind tervezői, mind kivitelezői szempontból. Az eredeti tervdokumentáció dr. Zielinski Szilárd mérnök, műegyetemi magántanár irodájában készült. A Zeneakadémia Nagyterme korai vasbeton építészetünk kiemelkedő alkotása. Nagy értéket képviselnek Róth Miksa díszüvegezési és üvegmozaik munkái, Telcs Ede antik stílusban faragott frízei és domborművei, Senyei Károly, Gróh István frízlemezei, Körösfői-Kriesch Aladár freskói valamint a pécsi Zsolnay porcelángyár eozinmázas csempéi és díszei. A főhomlokzatot Stróbl Alajos monumentális Liszt-szobra ékíti. A Zeneakadémia ünnepélyes megnyitója 1907. május 12. és 14. között volt.

A belső tér esztétikai világát a Zsolnay porcelángyár pirogránit és eozinmázas burkolatai, Róth Miksa mozaikjai és színes üvegablakai, valamint Körösfői-Kriesch Aladár freskói határozzák meg. Kevésbé ismert tény, hogy az épület Magyarország első vasbeton vázas középülete, a szerkezeti tervező Zielinski Szilárd tartószerkezeti megoldásai ma is figyelemre méltóak.
A rekonstrukció előkészítéseként 2002-ben készült el az épület műemléki tudományos dokumentációja (Hild-Ybl Alapítvány, Bor Ferenc) és az előzetes szakági restaurátori kutatások. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, az Oktatási Minisztérium, és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2003-ban építészeti tervpályázatot írt ki a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri műemlék épületének rekonstrukciójára.

A továbbtervezésre kiválasztott pályamű (amelynek felelős építész vezető tervezői Magyari Éva, Pazár Béla, Potzner Ferenc) alapján 2004-ben elkészült a beruházás építészeti, műszaki koncepcióját megfogalmazó tanulmányterv. Az Egyetem 2007. őszén közbeszerzési eljárást indított a tanulmányterv alapján kidolgozandó építési engedélyezési-, majd kiviteli tervek elkészítésére.