SZÁMALK Központ, Budapest

Számalk Központ, Budapest

Tervező:
Helye:
1119 Budapest, Mérnök utca 39.
Munkatársak:
Társtervező: Vizdák Janka
Belsőépítész: Tardos Tibor, Tardos-Design Bt.
Épületszerkezetek: Pataky és Horváth Építésziroda Kft.
Tartószerkezet: Gecsényi Róbert, Dinam Kft.
Épületgépész: Garancsy András, Projekt Stúdió 2. Bt.
Elektromos: Rajkai Ferenc, Hungaroproject Kft.
Kert és környezet: Vándor Kinga, Térvonal Munkacsoport
Tűzvédelm: Takács Lajos Gábor
Konyhatechnológia: Vámos Gabriella, Fagor Kft.
Talajmechanikus: Dr. Hajnal Géza, T.A.U.P.E. Kft.
Külső víz-csatorna-gáz: Lengyel Sándor, Aquaterv Bt.
Útépítés: Nagy Katalin, NégyeS Kft.
Felvonó: Pölöskei Tamás, microLIAN Bt.
Környezetvédelem: Bite Pálné dr, Weiner László VIBROCOMP Kft., Top Pedion Kft.
Épületakusztika: Csott Róbert
Tervezőiroda:
Fényképész:
Bujnovszky Tamás
Építés éve:
2009

 

A SZÁMALK részére korábban is készítettünk terveket, köztük a közel 40 éve épült székház rekonstrukciójának feladattervét. A tervek közül a 242 fős előadóterem az Etele úti központi épületben korábban megvalósult.
Már akkor szóba került egy olyan lehetőség, mely az Etele úti épület több szempontból is kérdéses felújítása helyett egy új épület építését javasolja. A 4. metró építése, a Kelenföldi Pályaudvar környezetében létesülő alközpont terve, felértékelte az épület helyszínét. A döntés végül az épület értékesítése és egy új épület építése lett.

A SZÁMALK új épülete az eredeti helyszínhez nem messze, az Etele út és a Tétényi út kereszteződésének közelében egy tanulók híján bezárt, később lebontott általános iskola helyén valósult meg.
A tervezési program alapvetően figyelembe veszi, hogy a SZÁMALK helyiségeinek nagy részét a Gábor Dénes Főiskola és egyéb oktatási célú intézmények használják.
A program főként különféle méretű előadótermeket kívánt (a fő profil a számítástechnikai és közgazdasági ismeretek oktatása, haladó és igen magas színvonalon), nagyszámú oktató részére tanszéki irodákat és a szolgáltatáshoz szükséges egyéb helyiségeket tartalmaz. Létesült még egy 200 fős előadóterem, grill rendszerű büfé-étterem, a pincében teremgarázs. Az oktatási tevékenység lényegében az egész évben folyamatos, ezért és a rengeteg számítógép hőterhelése miatt az épület klímatizált.
Az alaprajz szerkesztése az öttraktusos rendszert követi: északra a tantermek (egyenletes világítás, alacsonyabb hőterhelés), délre az iroda jellegű helyiségek kerültek. A részletek kialakítása olyan, hogy lehetővé teszi a tantermek különféle méretre való átalakítását.
Az alaprajz középső sávjában a feszes külső sávokat ellenpontozó levegős elrendezésben helyezkednek el a függőleges közlekedést biztosító lépcsők és liftek, valamint az aulatér. Itt is (mint budaörsi iskolánál) az aula felett egy átrium helyezkedik el.
A lépcsők lebegő hatását különleges szerkezet biztosítja. Az építéskor felhaszáltuk a bontás alatt álló Etele úti épületben létesített előadóterem építőanyagait.
A telek beépítési mutatóival való gazdálkodás lehetővé tette, hogy a néhai iskola telkén egy évvel később a Mérnök Ház épülete is megépíthető legyen