Akadémia Park - Officium Irodaház

Akadémia Park - Officium Irodaház

Tervező:
Helye:
1026 Budapest, Riadó utca 3.
Munkatársak:
Gál Árpád, Bencsik Tamás
Tervezőiroda:
Építés éve:
1897
Felújítás éve:
2011
Fényképek:
Bujnovszky Tamás, Zsitva Tibor

 

A maga idejében is kiemelkedően szép, téglaarchitektúrás Hadapródiskola épülete 1897-ben került átadásra. Négyszintes tömegét a Riadó utcával párhuzamos hossz-szárny, az azt lezáró két keresztszárny, valamint egy középső, kápolnát rejtő kiemelt szárny alkotta. E tömeghez szervetlenül csatlakozva épült 1926-ban egy torna-, és rendezvényterem, illetve 1941-ben és az azt követő időszakban egy konyha-étterem, valamint a sport funkciókat tartalmazó tömeg.
Tervünk az utólagos, additív tömegeket elbontotta és az eredeti épületet a lehető legteljesebb mértékben az eredeti szépségének megfelelően állította helyre. Ugyanakkor azt két új - a régi hossz-tömeggel párhuzamos- szárnnyal egészítette ki úgy, hogy az eredeti alaprajzi elrendezést egy, a mai igényekhez jól igazodó alaprajzzá formálta. Az új szárnyak megfogalmazásánál tudatosan törekedtünk egy karakteresen mai anyaghasználatra, a régi és az új jól olvasható szétválasztására, mégis jó együttélésére. A tetőszinten mindez kicsit komplexebben valósult meg. A tetőszerkezet és héjazat technikailag teljesen újjáépül. A tetőtéri szint a park felé néző oldalon - a homlokzattal azonosan - az eredeti megjelenéssel került visszaépítésre, míg a túloldali, új szárnyakat is tartalmazó oldalon annak felnyitásával - az új szárny tetején - nagyméretű tetőterasz alakult ki. A terepszint alatt a pinceszinthez is csatlakozó gépkocsi tároló létesült, amely a későbbi ütemek fejlesztéseihez jól csatlakoztatható.
Az eredetei épület míves tégla és kő homlokzatszakaszai felújításra kerültek. Az eredeti főbejárat és fogadótér változatlan funkcióval megújul, amely a Riadó utca felől egy új, alternatív bejárattal egészül ki. Megmarad az egykori, két szint magasságát átfogó, famennyzetes kápolna téri egysége is. Az épület funkciója kiemelt szintű irodaház, ehhez alkalmazkodnak a betervezett anyagok, szerkezetek és a gépészeti rendszerek is. A megújuló energiaforrásokat felhasználó, építés alatt álló együttes műszaki kialakítása elnyerte a BREEAM (Buliding Research Establishment Environmental Assesment Method) EXCELLENT minősítési fokozatát.