Somlói borászat és pezsgőérlelő

Somlói borászat és pezsgőérlelő

Tervező:
Helye:
8481 Somlóvásárhely, Somló hegy
Munkatársak:
Berki Bálint, Győri Balázs, Katona Veronika, Koncz Árpád, Kovács Péter, Móser Balázs
Szerkezet: Horváth Sándor, Schreiber Gábor - Pataky és Horváth Kft.
Statika: Balázs Gábor, Szász Péter, Sziklai Ferenc - E&H Kft.
Gépészet: Kiss József - PhQ Kft.
Elektromos: Nyári Ilona, Kalmár István - Libella 21 Bt.
Kertészet: Páll Attila - Bojza Bt.
Építésziroda:
Építés éve:
2013
Fényképek:

 

Egy nagyobb fejlesztés első ütemeként fejeződik be mostanában egy borászat és egy pezsgőpincészet kivitelezése, amit Ekler Dezső tervei alapján építenek. A Szent Ilona Borászat és a Kreinbacher Pezsgőpincészet új létesítményei az egyik legfrekventáltabb magyar borvidék centrumában, a Somló hegy lábánál fekszenek. Az épületegyüttes részeként jelenleg pezsgőérlelő és szálloda épül még. Az egyes épületek tervei nem egy időben születtek, ebből eredően karakterük is eltérő vonásokat hordoz majd.
A borászat épületét a vulkanikus hegy domborzatához illeszkedő mesterséges domb rejti a 8-as főútról érkezők szeme elől. Hátul az épület belső terei a hegyre és a szőlőkre nyílnak. A pezsgőpincészet tömege viszont úgy hat, mintha éppen kiemelkedne a körülötte lévő terepből. A zöldtetővel borított monolit vasbeton szerkezetű csarnokok a geológiai erők formáit idézik, alaprajzukban a lávafolyások alakja, metszeteikben a tektonikus mozgások és a lávaalagutak formái jelennek meg.
Az épületek földszintje részben felülről van megvilágítva, itt zajlik a feldolgozás, a laborálás és az adminisztratív munka. A pincékbe csak közvetett módon jut természetes fény, ott az érlelés, a tárolás, a palackozás és a csomagolás történik. Hangsúlyos eleme lesz az épületegyüttesnek/komplexumnak a vendéglátás. A látogatók kóstoltatásának a borászati épület domb-tömegéből kinyúló konzolos „pinceház” ad teret és panorámát.

Forrás: Ekler Dezső