Messer új töltőállomása, Budapest

Messer új töltőállomása, Budapest

Tervező:
Helye:
1044 Budapest, Váci út 117.‎
Munkatársak:
Vilics Árpád, Maza Orsolya
Statika: László Viktor – Konstruaterv Kft.
Gépészet: Pál Gábor – Kőrös-Consult Kft.
Elektromosság: Tóth Zoltán – Planet Kft.
Tűzvédelem: Segesdi Ferenc
Környezetvédelem: Balázsné Lampert Zsuzsa
Kertépítészet: Preszter Márta
Tervezőiroda:
Építés éve:
2013
Fényképek:

 

2008-ban a Messer Hungarogáz Kft. felkért bennünket egy új töltőüzem terveinek elkészítésére. Az újpesti Duna-partot régi, acél-tégla épületek, műemlékek uralják. A GE üzemei, a volt Bőrgyár területe, a hajógyár és a Váci út többi épülete vegyes képet mutat. Az ipari üzemként továbbélő téglaarchitektúrás tömbök nagy része elhanyagolt, a használaton kívüli épületek állapota még rosszabb. Némelyik építmény új funkciót kapott (például Kortárs Művészeti Gyűjtemény, élelmiszerüzlet, stb.).
Az új, korszerű igények elhelyezése egy meglévő, régi struktúrában két szélsőséges megoldás között mozoghat: Az egyszerűbb és kényelmesebb megoldás a régi épületek lebontása. Egy közeli újpesti példa a régi Bőrgyár területe, amelynek épületeit elbontották, noha ez esetben nem az egyszerűség, hanem a rendkívül szennyezett talaj cseréje indokolta a bontást. A múlt egy szeletének megőrzése a régi épületek megtartásával. Ezt a megoldást tökéletesen szemlélteti a IX. kerületi Kilián (Mária Terézia) laktanya lovardája, amely ma élelmiszerboltként üzemel.

A tervezés folyamatáról
A Messer telephelyén alig volt felismerhető az eredeti épületstruktúra. A századfordulós épületek mellett bővítmények, átalakítások és ideiglenes építészeti megoldások formálták vegyessé a képet. Eredetileg azon a véleményen voltunk, hogy az európai színvonalú technológia új épületet kíván, amely magában foglalja a töltés, a laboratórium és a raktározás funkcióit, ami egyben a szomszédos lakóházaktól zajvédő falként határolja el az üzemi területet. A jogerős építési engedélyt - köszönhetően a XXI. századi üzemépület szakmai fogadtatásának - néhány hónap alatt a kezünkben tarthattuk.
A meglévő épületek alapos vizsgálata során (építészet, statika, technológia) azonban kiderült, hogy bővítéssel is alkalmasak az új technológia befogadására. A korábbi töltőüzem funkcióját betöltő vasbeton pillérvázas téglaépület rámpája elbontható, vasbeton váza teljes egészében megtartható. Itt helyeztük el a raktárakat, a telep bejáratához legközelebbi ponton pedig az ügyfélforgalmat lebonyolító „Messer-boutique”-ot.
A töltőüzem a téglastruktúrás főépület két hajóját foglalta el. Kutatásaink során kiderült, hogy az eredeti épület ebből a két hajóból állt. Ezeknek visszaállítottuk az eredeti téglaburkolatát, felújítottuk üvegezését és tetőszigetelését. A 15 méter magas ipari csarnok tűzzománcos feliratai és gázmérő órája a múltat idézi, ezek segítségével is megőrizhettük az épület eredeti jellegét. A főépület új nyúlványainak épületkontúrja megegyezik a korábbi bővítményekével, így megtarthattuk azok alaptestjeit, közműhálózatát.

Kivitelezés
Az üzem az építés ideje alatt is működött, így volt olyan épület, amelyet nem lehetett elbontani és újjáépíteni, ezért csak új ruhát kapott. A meglévő téglaarchitektúra mellé az új és felújított épületrészek homlokzati kialakításával egy homogén, nyugodt architektúrát választottunk, hogy ellensúlyozzuk az üzem mindennapi életének színes, zajos, nyüzsgő kavalkádját, hiszen itt folyamatosan kamionokat rakodnak, hatalmas gáztartályokat töltenek, gázpalackok sorai kerülnek a helyükre. Az anyaghasználat tekintetében XXI. századi megoldásokra törekedtünk. Az antracit fémburkolattal markánsan jelöltük a régi és az új találkozását. Olyan anyagot alkalmaztunk, amely alkalmas a többféle funkció (raktár, üzem, laboratórium, iroda) építészeti arculatának megjelenítésére.
Úgy gondolom, helyes döntés volt a régi épületegyüttes megtartása mellett dönteni, és hozzáépítésekkel kiegészíteni azt. A Messer felújított telephelye most a tradíció, a tudás és az átöröklés jelképévé válik.