Családi ház a XVI. kerületben

Családi ház a XVI kerületben

Tervező:
Helye:
1162 Budapest, Szent Imre utca 164.
Munkatársak:
Nagy Gábor
Belsőépítész: Papp Glória
Statika: Harsányi Csaba
Gépészet: Fejes Tamás, Szalóky László
Kivitelező: Borsos Levente
Építésziroda:
Építés éve:
2008
Fényképek:

 

A közel sík, nem túl előnyös tájolású építési telek a kerület egyik igen heterogén beépítettségű részén helyezkedik el, közel a forgalmas Szlovák úthoz és a Szilas patakhoz is. Az egyemeletes, törtvonalú magastetős tömegformálású épület beépítés szempontjából szabadon állónak minősül.
A Megbízó elvárásainak megfelelően fénnyel gazdagon átjárt, kortárs hangvételű épületet terveztünk, személyre szabott, jól átlátható terekkel, tiszta térkapcsolatokkal. A ház alaprajzi elrendezését és tömegformálását erősen befolyásolta a tájolás, az utca irányából érkező déli napsütés is. A funkciót finoman lekövető belső térforma minden feleslegesnek tűnő zugot mellőz, amely takarékos szerkesztés pontosan érzékelhető a külső formában és megjelenésben is. A kristályszerű, monolitikussá redukált épülettömeget csak a bejárat és a terasz bemetszései valamint a belső funkciót is megmutató ablakok mélyen ülő üvegsávjai törik meg, a kompakt forma pedig energetikailag is kedvező.
A homlokzatokon megjelenő finombeton anyag hangsúlyozza, egyben igazolja is a tömegformálást, az egyneműség erősítésére pedig a tetőzet fedését is betonkéreggel armírozott hőszigetelő táblák adják. A szerkezeti kialakítás teljes összhangba került az alaprajzi struktúrával és homlokzati anyaghasználattal; a belsőben nyersen maradó vasbeton tartószerkezeti vázat pórusbeton kitöltőfalazatok tagolják. Az épületbelső karakterének finomhangolására Papp Glória által részletes belsőépítészeti tervek készültek.

Zsuffa Zsolt