Baruch Sámuel háza, Budapest

Baruch Sámuel háza, Budapest

Tervező:
Helye:
1062 Budapest, Bajza utca 44.
Építés éve:
1899
Fényképek:
Kiss Attila, Mészüly Nóra, mandrillussphinx, Puha Titusz

 

A szecessziós palota 1908-ban épült Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei szerint. Bálint Zoltán és Jámbor Lajos építészpáros városképet formáló épületeikkel még a századfordulót követő béke éveiben tudtak kibontakozni. Számtalan és sokféle épületet terveztek és építettek meg. Volt közöttük bérház, iskola, szobor felépítmény, műteremház, közintézmény, püspöki palota, kastély stb. Főleg a korban divatos szecessziós stílusban emelték épületeiket. A kivitelben a használhatóság, a szemet gyönyörködtető küllem, a szép belsők, a kényelmes lakhatási megoldásokon ma is elgondolkodhatunk. Számos alkotásuk az egy kézben tartó megvalósítás (Gasamtkunstwerk) remek példái.
Az épület maga valami egész fura szecesszióba oltott neogótika, a konyha berendezése (csempeburkolat, beépített szekrények) ránézésre jó 10 évvel későbbi, erős Wiener Werkstätte ízekkel.

Hriszto Botev Bolgár–Magyar Általános Iskola és Gimnázium
Az iskolát 1918. február 25-én alapították. 1947-ig a IX. kerületben működött. 1947-ig mint bolgár nyelvű magyar általános iskola működött, a magyarországi bolgár kisebbség magánintézményeként. 1947-ben az iskolát államosították, tulajdonosa a budapesti bolgár követség lett, tanrendje a bulgáriaival megegyező lett. 1981 óta középiskolai része is volt, akkortól 12 (13) osztályos iskola. 1992-ben Bulgária és Magyarország megállapodást kötött az iskola közös felügyeletéről, azóta az iskola ismét a magyar iskolarendszer része volt, de továbbra is a bolgár tanrend szerint folyt az oktatás, kiegészítve egyes magyar tárgyakkal. Igazgatója Emilija Atanaszova volt (2006-tól). A Hriszto Botev Bolgár-Magyar Általános Iskola és Gimnázium 2011-ben, 93 évi működés után bezárt. Az épületben ma a Bolgár Kisebbségi Nyelvoktató Iskola működik.