Butik Desing Rooms, Abádszalók

Butik Desing Rooms, Abádszalók

Tervező:
Helye:
5241 Abádszalók, Attila út 22.
Munkatársak:
Krupp Márton | belsőépítész: Hajas Viola
Építésziroda:
Építés éve:
2014
Fényképek:
Batar Zsolt

 

Abádszalók az a hely, ahol a mezők és erdőségek üde zöld pompával csábítanak kirándulásra, ahol a Tisza-tó ad enyhülést a nyári hőségben, és ahol hamisítatlan abádszalóki vendégszeretet garantáltan jókedvre deríti az üdülővendégeket. Ide álmodtuk meg a környék legkülönlegesebb szálláshelyét, a Butik Design Rooms-ot, néhány perc sétára a Tisza-tó partjától.
Az épület külső és belső jegyeiben egyaránt modernista jeleket mutat, fűszerezve tervezői hitvallásunkkal, miszerint izgalmas legyen a forma, vagány a megjelenés, hangulatos a használat; maradandó, trendektől mentes anyagokat használjunk, és nyissunk a természetre és a környezetre. Térben és szellemiségben egyaránt!
A külső megjelenés a meglévő szigorú előírások miatt a tetőforma megtartásával és új horizontális formák áthatásával jött létre. Az épületet egyébként alaposan kilyuggattuk minél nagyobb nyílásokkal, ami még a használatot nem zavarja. Anyaghasználatban természetes vágott kő, háromdimenziós, ritmusos kiosztású antikolt, égetett, kétféle módon pácolt faburkolat, és rozsdás lemez jellemzi az épületet. Ezt semleges szürke tető, vakolat és ablakok támasztják alá összképileg. A miniszállóhoz méretes medence társul, dagonyázó és élmény funkciókkal, változatos teraszokkal.
A legfontosabb azonban, minden szálloda esetében, a belső mondandó. Bizton állítjuk, hogy a legkarakteresebb, legtematikusabb szálloda a Butik Rooms nemhogy Magyarország, de világszinten is! Hat szoba esetén megoldható volt, hogy minden szoba egyedi designt kapjon, mely a tulajdonosok felvetése volt. A szálloda a Tisza-tó mellett található, ezért a tiszai, vidéki élet alapelemeit, alaphangulatait emeltük be a belső koncepcióba. Így született meg a tematika: erdők - tölgy szoba, tó - víz szoba, téli tó, nádasok által uralva - jég szoba, szalonnasütés, tábortűz - tűz szoba, gazdag madárvilág - madár szoba, vízi és alföldi élet - csónak szoba.

A Tölgy szobában minden ami lehet, fából készült. A mosdó, a lámpák, a falburkolatok, a fotel, a szőnyeg, stb. Rengeteg egyedi elemet készíttetünk vagy éppen messzi országokból rendeltünk. Különleges hangulata otthonos és kortárs egyaránt, ami miatt az egyik kedvenc szoba a vendégek között.
A Víz szobában a színek, a hűvös hangulat, a fények, a reflexiók és vibráló felületek a vizet idézik. A mélykék relaxáló hatása szinte csendet sugároz. A hullámzó mennyezeti madzag-rendszer teheti fel a pontot az i-re, amint elkészül (most ősszel - ez sajnos a kivitelezéskor idő hiányában elmaradt).
A Jég szoba különlegessége a tükröződő hófehér padló és falak közé feszülő “jégbe fagyott nádfalak”, melyeket megvilágított savmart üveg falak közé zárt műnádakkal hoztunk létre, külön figyelve arra, mikor mit mutatunk meg ezekből. Az éjjeli szekrények szánkók, a szekrény üvegezése réteges jéglemeznek beillik, a fények hűvös ledesek. Melegséget a puha szövetszerű textilek adnak, a lehető legmelegebb barna színben.
A Tűz szoba hangulata a homlokzat rozsdás burkolatának behatolásával alapozódik meg. Ehhez párosul a szenesre pörkölt fa bútoranyag, az izzó sárga fények, a pattogó tűz különféle asszociációi. A zuhanyban állva a bekapcsolt biokandallo szomszédságában a lángoló tűzzel szinte karöltve zuhanyozhatunk.
A Madár szoba egyben mozgássérült szoba is. Így a kevés bútor/maximális térigény szellemében a koncepció is lazán kezelt. Egyedi gyártású, madártoll-mintás fal előtt kalitkák adnak fényt az olvasáshoz. Az asztalon madártollas, madárlábú lámpa található. A fürdőben madárbőrt idéző gresburkolatra kígyó módjára tekergő rozsdamentes csövekben rejtettük el az akadálymentesség kapaszkodó funkcióit, és a csőre design madarakat ültettünk. Valahol nekik is pihenni kell!
A Csónak szoba a legnagyobb szoba, és a vendégek kedvence is, hiszen igazán a magyar tradíciókból és táj-életből merít ihletet! Egy igazi csónakból jacuzzis kádat építtettünk, ez dominálja az összképet. Az ágy szúnyoghálós-baldachinos, az éjjeli lámpa kovácsoltvas karon függő tejes kannákból készült. Evezők az ajtók fogantyúi, bogrács a mosdótál, meszeltek a falak és döngölt a padló. A zuhanyon óriási gémeskút nyomtatott képe köszön vissza.
Összességében, nagy büszkeség egy olyan kis szálloda megalkotójának lenni, melyhez fogható sehol sincs. Építészeti Hungarikum!

Forrás: Singer Desing Studio